2020. 11. 09.
...mert ha nem kel meg rendesen a tésztánk...
A kelesztés nagyon fontos, azért is, mert ha nem kel meg rendesen a tésztánk, akkor sütéskor berepedezik. Ez azért van, mert az élesztő egy élő dolog, és kelesztéskor nő meg a térfogata. Ha nem hagyjuk megkelni, akkor sütés közben kezd majd nőni, ami miatt megrepedezik a tészta. Fontos még, hogy mindig előmelegített sütőbe tegyük a buktát, mivel nem tesz jót a tésztának, ha a sütővel együtt melegszik. Gyerekkoromban mindig baracklekvárral ettem a buktát. Ha nem akarjuk folyósra a tölteléket, akkor sütésálló vagy sűrűbb lekvárt használjunk. Egyes ízeket kerülni kell. Ilyen például a narancslekvár, ami hamar megkeseredik – mondta el tapasztalatait Marton Adrienn gasztro-műsorvezető.
SZITÁLÁSTÓL LESZ OMLÓS A TÉSZTA
- A lisztet minden esetben szitálja bele a tálba, így sokkal finomabb, omlósabb tésztát kap.
- Soha ne forró tejbe tegye az élesztőt, a legjobb, ha körülbelül 37 Celsius-fokra melegíti fel.
- Hogy még lazább kelt tésztát kapjon, érdemes sütés közben egy kis edénybe alulra egy kevés vizet tenni, ugyanis a gőz puhítja a süteményt.
- Ha megsült, soha ne vegye ki melegen a tepsiből! Mindig várja meg, hogy legalább langyosra hűljön!
Friss, ropogós, az igazi francia reggeli
Nincs is jobb nyáron, mint egy hideg meggyleves....
Tovább