2020. 11. 09.
A dietetikusok véleménye szerint a húsa sokkal egészségesebb és könnyebben emészthető, mint a hagyományos sertéseké
Az utóbbi egy - két évtizedben a mangalicahús egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ennek oka, hogy a dietetikusok és táplálkozási szakértők véleménye szerint a húsa sokkal egészségesebb és könnyebben emészthető, mint a hagyományos sertéseké, ráadásul koleszterintartalma is alacsonyabb. Nem összetévesztendő ugyan, hogy koleszterinmentes a mangalica sertés húsa. Az emberi szervezet számára fontos telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így koleszterintartalmának is lennie kell, csak sokkal könnyebben szívódik fel az emberi szervezetben, ugyanis más az összetétele. Nézzük csak meg közelebbről, ez mit is jelent:
A mangalicában a kétszeresen telítetlen egészséges linolsav tartalom minimálisan több (kevesebb, mint 1 százalékkal), az egészségtelen telített zsírsav pedig 2 százalékkal kevesebb, mint a hússertések esetében, tehát valóban kis mértékben egészségesebb a mangalica zsírösszetétele az emberi táplálkozás szempontjából.
Sokan ezért tartanak tőle, mert húsa zsírosabb a többi fajtához képest. Viszont a zsír, mint a táplálékaink ízhordozója fontos és nélkülözhetetlen táplálék. A modern fajtáktól eltérően zsírsav összetétele 8-10%-al nagyobb arányban tartalmaz táplálkozási szempontból értékesebb, egészségesebb telítetlen zsírsavakat, mint a modern fajtáké.
Zsírja nehezebben avasodik, és a legeltetés során tetszőlegesen felvett táplálék ízanyagai különleges aromát kölcsönöznek a termékeinek. A régi időkben sokkal több zsírt használtunk, viszont az 1970-es években az USA-ból indult trend a zsírt gyakorlatilag közellenséggé változtatta a növényi eredetű olajak javára.
Tenyésztése a múlt században az ötvenes évektől háttérbe szorult részben a növényi olajok használatának elterjedése miatt, részben azért, mert a fogyasztók a zsírszegényebb fajtákat részesítették előnyben. Hozzájárult ehhez még, hogy különböző irányzatok a zsírral való főzést nem tartották egészségesnek. Elterjedt az olajjal való főzés, amit ma már a dietetikusok szerint sokkal egészségtelenebb, mint a zsírral készített ételek. Aki azt állítja a zsír káros, nagyon téved! A zsírok a legtöbb életforma számára nélkülözhetetlen anyagok, amelyek a szervezet strukturális felépítésében és anyagcseréjében fontos szerepet játszanak. Tehát, a tanácsom, hogy merjünk zsírral főzni!
A Mangalica a legjobb! Az adott zsiradék tápanyagtartalma és zsírtartalma függ az állat fajtájától, a mangalica jelentős mennyiségű koleszterint és E-vitamint tartalmaz, hasonlóan a kacsa és libazsírhoz. A jó zsírok hatással vannak az életünkre. Az egészséges zsírok segítenek beépíteni a kálciumot a csontozatba. Védelmet nyújt a kórokozókkal szemben, és a jobb immunműködésre is hatással van. Az egészséges telített zsírsavak segítenek a szervezetnek a vitaminok felszívódásában és a jó közérzetért is felelősek lehetnek. A megfelelő mennyiségű koleszterin és esszenciális zsírsavak jelenléte hozzájárul a szerotonin nevű hormon szinten tartásához és az agyidegek hatékonyabb működéséhez. Ezek által szerepet játszik a depresszió elleni küzdelemben is.
Megdőlt az az elmélet is, hogy a zsírszegény étrend kímélőbb, ugyanis az agynak, az emésztésnek, a szívnek szüksége van zsírra, de nem finomított olaj formájában, hanem természetes előfordulásában: növényi magvakban vagy állati eredetű élelmiszerekben.
A dietetikusok mára rájöttek, hogy az elhízásért és a szívbetegségekért első sorban a túlzott finomított szénhidrát és cukorfogyasztás tehető felelőssé, nem a zsír, amiről teljesen leszoktunk, a betegségek nemhogy nem tűntek el, de évről évre egyre több embert érintenek világszerte.
Mindezeket figyelembe véve nem is tudnék jobb, minőségibb zsiradék forrást, mint a mangalica sertésből kinyert zsiradék, ami nem csak az egészségünkre nézve kiváló, de még az ételeink is finomabbak lesznek tőle. A mangalica márványos húsában nagyon finoman oszlik el zsír, ezért jobban kezelhető a húsa, és kiválóan alkalmas lédús, ízletes pecsenyehúsok, steak jellegű sültek, valamint szalámifélék és érlelt sonkák készítésére. Nem hiába közkedvelt termék a világ csúcsgasztronómiájában is.
Kövessétek az oldalon a legfrissebb receptjeimet, mert az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum jóvoltából fenséges mangalica receptekkel várlak benneteket.
Az Afrikai Sertés Pestis fertőzésnek (ASP) nincs az emberi szervezetre ártalmas hatása.
További részletek: https://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis
...mert ha nem kel meg rendesen a tésztánk...
TovábbA tejben sok az A, B és D vitamin, illetve magas a kalcium tartalma is...
TovábbA mai világban már nemcsak ét-, tej- és fehér csokoládét különbözetünk meg...
Tovább