2020. 11. 09.
Az egyre népszerűbb vegetáriánus életmód ellenére, hazánkban még mindig nagy hagyománya van a húsfogyasztásnak, hiszen a magyar gasztronómia egyik fő eleme.
Az egyre népszerűbb vegetáriánus életmód ellenére, hazánkban még mindig nagy hagyománya van a húsfogyasztásnak, hiszen a magyar gasztronómia egyik fő eleme.
A leggyakrabban fogyasztott húsfélék a csirke és a sertés, mivel ezek bármelyik szupermarket polcán könnyen elérhetőek.
Számomra mindig is fontos volt a tudatos és egészséges táplálkozás, ezért amikor húst fogyasztok, igyekszem a szabadtartású, kis gazdaságoktól beszerezni az alapanyagot. Nagy kedvencem emiatt az újra felfedezett magyar mangalica, amiről most írok is nektek néhány hasznos tanácsot és érdekes információt.
Tudtátok például, hogy a mangalica egy hungarikumnak számító őshonos zsírsertés, amelyről az 1800-as évektől kezdve beszélhetünk?
A leggyakrabban tenyésztett szőke mangalica mellett, találkozhatunk még a vörös és fecskehasú fajtáival is. Szuper hír, hogy a tenyésztőknek köszönhetően napjainkban a fekete mangalica is újra megjelent a piacon. A hosszú és kitartó nemesítői munkának köszönhetően, sikerült visszahozni ezt a már 100 éve szinte kihaltnak nyilvánított fajtát.
Legjellemzőbb külső jegye az egész testét borító göndör szőr, amely télen vastagabb, nyáron vékonyabb.
A mangalica minőségi tartása és táplálása nem teszi lehetővé a nagyüzemi tenyésztést, ezért nem meglepő, hogy a húsa drágább. A másik ok, ami miatt szintén költségesebb a beszerzése, az-az alacsonyabb szaporulat, a házi sertéshez képest kevesebb utódot hoznak világra és a megszületésüktől számítva közel két évre van szükségük, hogy elérjék a vágósúlyukat.
Nagyon fontos, hogy a friss mangalica húst mindenképpen megbízható forrásból szerezzétek be, hiszen előfordul, hogy „hamisítják” és sima sertéshúst adnak el ezen a néven. A legjobb, ha olyan őstermelőket kerestek fel, akik nagy gondot fordítanak az állataikra a születésüktől kezdve egészen a tovább értékesítésig. Ha erre nincs módotok, megbízható henteshez is fordulhattok, aki garantáltan ilyen helyről szerzi be az eladásra kínált mangalica húst és az ebből előállított termékeket. Az én tippem az, hogy érdeklődjetek a közeli piacokon, a friss tőkehúst is árusító kereskedőknél.
Viszont, ha csomagolt árut választatok, akkor figyeljetek a címkén lévő fogyaszthatósági időre, a hús frissessége nagyon fontos az egészségetek szempontjából.
Miről ismeritek fel, hogy friss a hús?
A leginkább szembetűnő az, hogy élénk a színe és „szagtalan”.
Manapság egyre gyakrabban hallunk az igen nagy problémát okozó ASP-ről, az afrikai sertéspestis fertőzésről. A saját egészségetek miatt egyáltalán nem kell aggódnotok, hiszen a vírus csak az állatokra jelent veszélyt, ezekben az esetekben pedig az Állategészségügyi Hatóság azonnal intézkedéseket hajt végre.
A mangalica fantasztikus húsát nem csak itthon kedvelik, hanem egyre nagyobb népszerűségnek örvend külföldön is.
Gondoltátok volna, hogy Daniel Humm sztárséf is előszeretettel használja kiváló fogásaihoz a mangalica húst New York-i konyhájában? De nem egy ázsiai országban ez a fajta hús a csúcsasztronómia egyik ínyenc alapanyaga. A japánok például tonkatsut készítenek belőle, ami a japán konyha rántott húsa, a koreai konyhában pedig az igen népszerűnek számító különleges ízvilágú bulgogithoz kerül felhasználásra.
Magas zsírtartalmának köszönhetően kiváló szaftos pecsenyék készülhetnek belőle és még megannyi más pompás étel, ezért bátran ajánlom, hogy ha tehetitek használjátok ti is a mindennapokban.
„Egyél jót!” - egy kampány, amely a mangalicahúsra hívja fel a figyelmet. Az Agrármarketing Centrum az Agrárminisztériummal és a Mangalicatenyésztők Országos szövetségével együtt 2019 után 2020-ban is folytatja eme remek sertés népszerűsítését.
Érdekességként, idén 13. alkalommal rendezik meg Budapesten a Mangalica Fesztivált. Február 7-től 9-ig a Szabadság téren számos kiállítóval, őstermelővel találkozhattok, kóstolhattok finomabbnál finomabb húsokat, szalámikat, sonkákat és persze sok- sok gasztronómiai különlegességet.
Hamarosan én is megleplek benneteket néhány különleges recepttel, amihez a fő alapanyag a szuper egészséges mangalica hús lesz.
Készült az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum támogatásával.
Megjelenés: 2020. 02. 03., 13:22
Hozzávalók: darab