2020. 11. 07.
A magyar borok messzeföldön híresek és számos díjat, elismerést zsebeltek már be nemzetközi versenyeken is.
Nemrég egy olyan pincészet projektzáró rendezvényén vehettem részt, ahol a borászaton túlmutatva kékszőlőmagból készült termékeket mutattak be.
Mindig is szerettem azokat a családi vállalkozásokat, amelyek mernek nyitni az új dolgok felé és a hagyományőrzés mellett is törekednek a fejlődésre, megújulásra. Egy borászat esetében a szőlőmag a feldolgozással járó egyik melléktermék, de ez az apró mag bizony sokkal többet rejt magában, mint gondolnánk.
2010-ben a pincészet alapítója ezt felismerve belekezdett a kékszőlőmagolaj és a kékszőlőmag mikroőrlemény készítésébe. 2015-ben pedig úgy döntött, hogy szőlőmag üzemet épít és a Pécsi Tudományegyetem és a Szent István Egyetem kutatóit is bevonta a termékfejlesztésbe. Mára pedig egy ipari méretű gyárban készíti hatalmas odafigyeléssel a termékeit, melyeket egy rendezvény keretében mutatott be a nagyközönségnek.
A kékszőlőmag és a kipréselt, kiszárított bogyóhéj bioaktív összetevőkben gazdag, emellett antioxidáns hatású. Az ebből készült termékek tehát csupa-csupa jótékony hatással bírnak a szervezetünkre. Csökkenthetik az érrendszeri betegségek, valamint egyes ráktípusok kialakulásának kockázatát és segíthetnek a gyulladásos betegségek megelőzésében. Védhetik a szívet, mérsékelhetik a cukorbetegség egyes tüneteit, jól alkalmazhatóak szembetegségek megelőzésére és akár enyhíthetik az allergiás tüneteket is.
A kékszőlőmag mikroőrlemény és a kékszőlőmagolaj ugyan önmagában is fogyasztható, de a szakmámból adódóan egyből a konyhában teszteltem a termékeket és megmutattam a közönségnek, hogy milyen ínycsiklandó ételek készülhetnek ezekből az igazán egészséges hozzávalókból. Ugyanis nagyon szeretem azokat a különleges liszteket és olajokat, amelyek egyfajta plusz ízt is hozzáadnak az ételekhez, a szervezetre gyakorolt jótékony hatásuk mellett.
A szőlőmag őrleményből csodálatosan finom sütemények készültek, míg a szőlőmagolajból könnyed és krémes szószok és mártogatósok kerültek az asztalra. Mindkettőhöz egy kis aszús ízvilág társult, így pillanatok alatt a Villányi borvidéken érezte magát tőlük az ember. Egy igazi örömfőzés kerekedett, ahol mindenki nagyon jól érezte magát.
Maga az üzem lenyűgözött, az innovatív technológia, az odafigyelés, a precizitás. Hatalmas élmény volt látni, ahogy ez a többgenerációs család sok-sok energiával és munkával egy újabb sikert könyvelhetett el. Remélem a nemzetközi piacon a boraik mellett, az új termékeikkel is méltó helyük lesz. Az biztos, hogy sok-sok új receptemben felhasználom majd a lisztet és az olajat is, mert a különleges ízükkel bizony a szívembe lopták magukat.
Minden hobbiszakácsnak megvan a saját konyhai felszerelése, ami könnyebbé teszi az életét és a főzést.
TovábbMelyik az egészségesebb?
Tovább