2020. 11. 07.
Ezúttal nemcsak érdekes, hanem elsőre kicsit sokkoló ételekkel készültem nektek.
MEXIKÓ – Grasshopper Tacos
Azaz sült, fűszeres szöcsketacos. Hűha, elég érdekesen hangzik, hogy ezeket a szegény rovarokat befogják, ropogósra sütik, majd tortillába töltik káposztával, guacamoléval, sajttal és korianderrel fűszerezik. Viszont nagyon is finomak, egészségesek, hiszen fehérjében gazdag rovarokról beszélünk. Az ízüket pedig a halakéhoz hasonlítanám. Ha valaki Mexikóban jár, érdemes kipróbálni ezt a különleges finomságot.
SZUMÁTRA – Kopi Luwak
A világ legdrágább kávéja, amely az indonéz cibetmacska ürülékéből készül. A mókusformájú macskafélék felfalják a kávécserjék szép, pirosra érett bogyóit, de a kávébabot megemészteni nem tudják, ezért gyorsan megszabadulnak tőle. A kávéültetvényeken dolgozók pedig összegyűjtik őket, majd megmossák, a napon megszárítják, enyhén megpörkölik, és így állítják elő a világ legzamatosabb kávéját.
KAMBODZSA – Ropogós Tarantula
Sokan el sem tudjuk képzelni, milyen snackeket esznek a világ másik oldalán, például Kambodzsában. Veletek előfordult már, hogy úgy megkívántatok egy kis pókrágcsát? Csak viccelek. Pedig a ropogós tarantula ízét a sült rákokéhoz hasonlítanám, ami ugye nem is olyan rossz.
Elsőre nem is hangzik rosszul, főtt tojás... De ez nem akármilyen tojás, egy kacsatojás, amelyben már növekszik az embrió, és 16 napon keresztül főzik, majd ecettel, chilivel és sóval fogyasztják. Elvileg csak tojásíze van.
A balut egy kacsatojás, amelyben már növekszik az embrió, és 16 napon keresztül főzik
Nemcsak a keleti népek imádják a hüllőket sütve, hanem a modern Amerikában is a mai napig fogyasztanak sült csörgőkígyókat. Ízét a békáéhoz hasonlítják. Elkészítése pedig olyan, mint itthon a rántott húsé.
JAPÁN – Sirako
A sirako egy japán finomság, amiben biztos vagyok, hogy sosem lesz népszerű Nyugaton. A sirako annyit tesz magyarul, hogy „fehér gyermek", eléggé lényegre törő az elnevezés, mert a tőkehal spermazsákjára utal. Állítólag tápanyagban nagyon gazdag, vajas és krémes állaga édeskés ízvilágot rejt.
LAOSZ – Fehér hangyatojásleves
A világ egyik legszokatlanabb levese, a fehér hangyatojás és részleges embriók keverékének együttese egy savanykás ízvilágot eredményez. Ízre a garnélához hasonlítják, állítólag nagyon ízletes és finom.
VIETNAM – Kobraszív
Nem gyenge szívűeknek ajánlom, Vietnam északi részére jellemző ez a morbid étel. Úgy tartják, aki megeszi a még mindig dobogó kobraszívet, átveszi annak erejét. Ez egy életelixír, amelyet a felhergelt kobra friss vérével koronáznak meg.
Ennyi fért ebbe az elképesztően bizarr és különleges összeállításba. Ti melyiket mernétek megkóstolni?