2020. 11. 09.
A világ sokszínű hely, ahol a kultúrák, az emberek és persze az ételek változatossága kontinensenként is szembeötlő.
Az extrém, meghökkentő fogások sok országban megtalálhatóak, így készítettem nektek egy szubjektív listát arról, hogy számomra melyek ezek közül a legérdekesebbek.
1. Sült aligátor
Hazánkban aligátort maximum az állatkertekben láthatunk, így nekünk egy egzotikus és különleges állatnak számít. Nem úgy, mint az USA-ban, ahol bizony ismert alapanyag a déli államokban. Fokozva a bizarrságot, egészben sütve, BBQ fogásként is felszolgálják. Az ízét leginkább a csirkééhez szokás hasonlítani, egy kis halas utóérzéssel.
2. Kobra
Az ázsiai régióban sok fura dolgot esznek, a kobra számomra messzemenően az egyik legfurcsább. Vietnamban sok helyen találkozhat az ember ezzel a különleges étellel, ami leginkább kisütve készítenek el, de whiskys üvegben is láthatunk kígyót a piacokon. A kobra elkészítése nagy szakértelmet igényel, így gyakorlott, idősebb szakácsok dolgozzák fel, hogy a méreganyag tökéletesen eltűnjön az állat húsából.
3. Cseresznyevirág hús
Japánban a sakura niku, vagyis a cseresznyevirág hús igazán egyedi fogásnak számít. Ez lényegében lóhús, aminek a színe élénkvöröses a magas hemoglobintartalmának köszönhetően. A japánok nyersen szolgálják fel, vékony szeletekre vágva, egy kis szójaszósszal tálalva.
4. Békacomb
Franciaországban a békacomb nagyon is gyakori fogásnak számít, de hazánkban is vannak olyan éttermek, ahol nyugodtan kérhetünk ebből az egyedi ételből. A béka ízét leginkább a csirkééhez szokták hasonlítani, míg az állaga a haléra emlékeztet. Panírba forgatva, kisütve, egy kis citromlével nyakon öntve szokták fogyasztani.
5. Kenguru
A kengurufélék Ausztráliában őshonosak, ahol számos méretben és fajtában találkozhat velük az ember. Az országban nagyon sok él belőlük, és mivel szinte nincs is természetes ellenségük, túlszaporodnak. Ennek következtében egyre többen esznek kengurut, sőt jó ideje külföldre is exportálják a húsukat. A kenguru alacsony zsírtartalmú húsféle, sok proteinnel, így abszolút jó alternatívája a marhahúsnak. Leginkább steaket készítenek belőle, de a hamburger is népszerű fogás. Az íze a vadakéhoz hasonlítható, így hazánkban is egyre több étteremben van lehetőségünk kenguruhúst kérni.
Ahány ház, annyi szokás. Azt hiszem, én inkább maradok a hagyományosabb fogásoknál, de ha készítek valami extrémet, akkor azt mindenképpen megosztom veletek is.
A dietetikusok véleménye szerint a húsa sokkal egészségesebb és könnyebben emészthető, mint a hagyományos sertéseké
TovábbAz egyre népszerűbb vegetáriánus életmód ellenére, hazánkban még mindig nagy hagyománya van a húsfogyasztásnak, hiszen a magyar gasztronómia egyik fő eleme.
Tovább