2020. 11. 09.
IZGALMAS ÉS KÜLÖNLEGES INFORMÁCIÓK A MANGALICA HÚSRÓL
Az előző cikkeimből nagyon sok mindent megtudhattunk már a magyar mangalicákról, annak fenséges húsáról és egészséges mivoltáról. Gondoltam összegyűjtök még pár különleges információt nektek.
1. A világon fellelhető mangalica sertés 90 – 95 % - át itthon, Magyarországon tenyésztik és exportálják a világ különböző tájaira. Spanyolországban, például a magyar mangalicából készült sonkát Jamón mangalicának nevezik, ami vetekszik a spanyolok híres csúcsminőségű Iberico sonkájával. Brazíliában az egyik legrangosabb gasztro versenyen is a mangalica hús kapta a főszerepet, ami igazán történelmi pillanatnak számít a magyar konyha szempontjából. Hazánkban sajnos még nincs akkora szerepe a mangalica hús fogyasztásának, szinte a tenyészett állatok 20% -a kerül feldolgozásra itthon, a többit főleg Amerikába, Ázsiába exportálják, ahol főleg neves éttermek dolgozzák fel. A fennmaradt mangalica sertés tenyésztés 5 – 10 % -át pedig Ausztria és Erdély mondhatja magáénak, ahol szintén exportálásra tenyésztik az állatokat.
2. A mangalica húsban több tápanyag forrás van, mint bármelyik másik közkedvelt állati eredetű táplálékban. Mivel a mangalicasertés életmódja és természetes táplálkozása miatt kizárólag csak őstermelő és nem nagyüzemi mennyiségben tenyészthető, így ára is magasabb a többi sertéshez képest, talán emiatt is vált az ínyencek egyik kedvencévé. A táplálkozása miatt a mangalicasonka számos tápértékkel bír. Minőségi, fehérjében gazdag húsát, az emberi szervezet könnyebben megemészti. B – vitaminban gazdag és vasat, cinket is tartalmaz. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként ajánlott.
3. Alacsony koleszterin szintje miatt is közkedvelt. Tévhit hogy a mangalica zsiradéka nem tartalmaz koleszterint, hiszen az állati sejtek jellemzően tartalmaznak, erre szükségük is van működésükhöz. Mivel csodálatos mangalicánk a többi disznóhoz hasonlóan egy állat, így muszáj, hogy szervezete koleszterint is tartalmazzon. Az pedig tény, hogy zsírsav összetétele különösen kedvező hatású, előnyösebb, mint más sertésfajtáké. Különböző mérések alapján pedig azt mondhatjuk, hogy kis eltérések mutathatóak ki a különböző sertések egyes részeinek koleszterintartalma között, viszont a mangalica zsiradékában található mono – telítetlen savak és az olajsav segíti a koleszterinszint helyreállítását és szabályozását. A nagy mennyiségű telítetlen zsírsav lehetővé teszi, hogy zsírja a többi sertészsírokhoz képest alacsonyabb hőmérsékleten olvadjon, és ezt a világ legjobb szakácsai az érzékszerveket csábító erényeként ismerik el az ételkülönlegességek tekintetében.
Ha kedvet kaptatok egy ínycsiklandó vasárnapi ebédhez, tartsatok velem, kövessétek az oldalon a legfrissebb receptjeimet, mert az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum jóvoltából fenséges mangalica receptekkel várlak benneteket.
Az Afrikai Sertés Pestis fertőzésnek (ASP) nincs az emberi szervezetre ártalmas hatása.
További részletek: https://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis
Az egyre népszerűbb vegetáriánus életmód ellenére, hazánkban még mindig nagy hagyománya van a húsfogyasztásnak, hiszen a magyar gasztronómia egyik fő eleme.
TovábbA mangalicáról és húsáról nagyon sok tévhit terjeng a köztudatban.
TovábbMelyik az egészségesebb?
Tovább