Válassz egy jó nagy edényt, engedd fel vízzel, és tedd bele a felkockázott füstölt-főtt tarját és hagyd felforrni, így egy sós, füstölt ízű alaplevet kapunk.
Hozzáadjuk a főtt babot, a karikázott sárgarépát, a fehérrépát, a zellert, a karalábét, a babérlevelet, a petrezselymet, a karikára vágott kolbászt és hagyjuk, hogy az ízek összefőjenek. Ízesítheted sóval, borssal, esetleg egy kis vegetával is. Ha úgy gondolod, hogy nincs elegendő vized, nyugodtan önthetsz még hozzá.
CSIPETKE
Mindeközben elkészítjük a csipetkét. A lisztet összegyúrjuk a tojással, egy csipet sóval és "cipóvá" dolgozzuk, majd 20 percig pihentetjük.
Ha a tészta kész, lisztezett gyúródeszkán 1 cm vastag tésztát nyújtunk, hogy könnyebben dolgozhassunk vele. Körömnyi nagyságú darabokat csipkedünk, kicsit meglisztezzük őket, hogy ne ragadjanak össze és mehetnek is a lobogó vízbe. A csipetkék akkor lesznek készen, ha a leves felszínére felülnek.
SŰRÍTÉS
Egy serpenyőben olajat öntünk és megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát, a tejfölt és a levesünkből kivett alaplével csomómentesre keverjük. Vízzel addig hígítjuk, amíg nem túl sűrű, de nem is túl folyékony állagot nem kapunk. Ízesítjük és a tűzre visszatéve felforraljuk, majd hozzáöntjük a levesünkhöz.
Tálalás
Tejföllel, friss petrezselyemmel és friss kenyérrel vagy kaláccsal tálaljuk. Az erős paprikát se felejtsd. ;)
GASZTROTIPP
Az igazi klasszikus jókai bablevesnek nincs párja itthon, turbózd fel kolbásszal, füstölt hússal és mindenféle zöldségekkel, én még zellert is szoktam bele tenni, próbáld ki! ;)