A tésztáhot60dkg finomliszt 3dl víz 1ek napraforgó olaj 20g friss élesztő 3ek barna cukor
A tetejére2ek mák 2ek szezámmag 2ek lenmag 1kk nagyszemű só 1db tojás (elhagyható)
A főzővízhez3l víz 3ek barna cukor
ELKÉSZÍTÉS
A tésztához
A tésztához összegyúrjuk a hozzávalókat, kézzel vagy gépben. Egy ruganyos, sűrű fehér tésztát kell kapjunk. Miután összeállt, letakarjuk, és 60 percet kelesztjük.
Ha szépen megkelt, kivesszük, kicsit átgyúrjuk, majd 8 egyenlő részre osztjuk.
A 8 kis részből egyenletes gombócokat sodrunk, majd letakarjuk őket, és 15 percet még pihentetjük. Nem tovább, mert túlságosan megkel, a főzéás során szét fog szakadni a tészta.
Ha eltelt a 15 perc, kialakítjuk a bageleket. Minden bucit kb. 20-25 centis rúddá sodrunk, majd egy mozdulattal hurkot képezünk, és összenyomjuk a két véget. Ha nem tapad oda, kicsit meg lehet vizezni a tésztát. A másik módszer, hogy a tésztagömbök közepét kilyukasztjuk, majd karikát formálunk belőle.
A főzővízhez
Eközben egy lábasban vizet melegítünk, a cukorral. Nem kell, hogy forrjon, csak gyöngyözzön a víz.
A kész bagelkarikákat óvatosan a gyöngyöző vízbe eresztjük. A lábas méretétől függ, hogy mennyit, de ne legyenek nagyon zsúfoltan. Mindkét oldalán 30 mp-ig főzzük, majd kis csepegtetés után mehetnek egyből a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
A tetejére
A tepsiben megkenjük őket egy darab felvert tojással, majd jó bőven megszórjuk a kívánt magokkal. Ha teljesen vegán verziót szeretnénk, akkor egész egyszerűen hagyjuk ki ezt a lépést.
Ezután 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 15 percig sütjük, amíg aranybarnák nem lesznek.