Sziruphoz10dkg Kristálycukor 3db Narancs leve 1dl Rum
Csokoládés öntet20dkg Étcsokoládé 8cl Víz 1ek Rum 2dl Tejszín
Rétegek közé15dkg Dió 2marék Mazsola
ELKÉSZÍTÉS
PISKÓTÁK
A piskótákhoz a tojásokat kettéválasztjuk, majd a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, a végén pedig hozzáöntjük a sárgáját. Néhány mozdulat erejéig tovább keverjük, majd kanalanként óvatosan hozzáforgatjuk a lisztet, lisztes kakaót vagy a lisztes diót. Így kapunk három piskótát különböző lisztkeverékkel.
A masszákat 20 cm átmérőjű tortaformákba öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben körülbelül 12 perc alatt készre sütjük.
VANÍLIÁS KRÉM
A vaníliás krémhez a tej 2/3-át egy lábosba öntjük és alacsony hőfokon felforraljuk.
A tej 1/3-ával elkeverjük a tojássárgákat, a cukrot és a keményítőt, majd, amikor a tej felforrt, lehúzzuk a tűzről és hő kiegyenlítést végzünk. A forró tejből egy keveset átöntünk a tojásos tejbe, majd azután azt vissza öntjük a forró tejbe és folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.
SZIRUP
A sziruphoz a narancs levét kifacsarjuk, majd a cukorral és a rummal összeforraljuk.
TORTA ÉPÍTÉS
Végül összeállítjuk a tortát. Helyezzük egy tortatálra a kakaós piskótát és locsoljuk meg a szirup harmadával, majd kenjük rá a vaníliás krém felét, szórjunk rá diót és mazsolát.
Erre helyezzük rá a diós lapot, újra locsoljuk meg sziruppal, majd újabb réteg krém, dió, mazsola következik, arra pedig a harmadik piskóta kerül.
Azt is öntözzük meg sziruppal, és rakjuk egy-két órára a hűtőbe.
CSOKOLÁDÉ ÖNTET
A csokoládét, a vizet és a rumot felmelegítjük folyamatos keverés mellett. Amikor az állaga egy állagú, öntsük a torta tetejére, és egy széles pengéjű késsel simítjuk el. A hűtőbe minimum négy órát pihentetjük.
Tálalás
Tálalás előtt a tejszínt kemény habbá verjük, és habszák segítségével ízlés szerint díszítjük.
GASZTROTIPP
Ha csokis öntetet készítek, vagy olvasztott csokoládét használok, a választásom általában mindig valami jó minőségű belga csokoládéra esik. Teljesen megbolondítja a süteményeim. Imádom...