Ízlés szerint Só Bors
Tészta:
1. Az élesztőt langyos
tejbe, a cukorral felfuttatjuk.
2. A lisztben elkeverjük
a sót, a vajat, a tojássárgáját, és végül
a felfuttatott élesztőt.
3. 5-6 percig dagasztjuk,
majd hagyjuk pihenni 30 percig meleg helyen.
4. A megkelt tésztát
lisztezett deszkán kinyújtjuk és egyenlő négyzetekre osztjuk.
5. A négyzetek közepére
halmozzuk a tölteléket, és négy sarkuknál fogva összezárjuk őket, és kis
batyukat formázunk belőlük. Hagyjuk pihenni 15 percig.
6. Vízgőz fölé helyezzük
nagy lyukú fém szűrőben, amit kikenünk olajjal.
7. Fedő alatt 10 percig gőzöljük a batyukat.
Töltelék:
1. Olajon az apróra
vágott fokhagymát megfuttatjuk, és hozzáadjuk a spenótot, sózzuk,
borsozzuk és addig főzzük amíg a spenót össze nem esik.
2. Amikor kihűlt hozzákeverjük a túrót.
Mártás:
1. A vajból, a lisztből
rántást készítünk, hozzáadjuk a tejet és csomómentesre keverjük.
2. Lassú tűzön forraljuk,
kevergetjük amíg be nem sűrűsödik.
3. A végén belereszeljük
a sajtot, sózzuk, borsozzuk.
Igazi ízletes burgonyasaláta, ami szuper főétel vagy köret.
Tradicionális karácsonyi fogás, egy nem teljesen hagyományos köntösben!