A kalácsot összedaraboljuk 2x2 centis darabokra. A tejet, a tejszínnel és a vajjal felforraljuk.
Válasszuk ketté a tojásokat, a sárgájákat kihabosítjuk a cukorral, a fehérjéket pedig tegyük félre a habcsókokhoz.
Folyamatos keverés mellett a tejes keverékhez hozzácsurgatjuk a tojásos-cukros keverékünket.
Az egészet a kalácsra öntjük, majd beleszórjuk a reszelt citromhéjat és a darált mákot, jól összeforgatjuk.
A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, és belenyomkodjuk a mákos-citromos kalácsmasszát.
A tetejére mézet csurgatunk és 25-30 perc alatt készre sütjük.
KRÉM
A tejet a vanília őrleménnyel összeforraljuk.
A tojásokat kettéválasszuk, majd a sárgáját a cukorral habosra keverjük.
Hozzácsurgatjuk a langyos tejet és sűrű krémet főzünk belőle.
Az így kapott angol krémet szobahőmérsékletűre hűtjük, majd hozzáadjuk a zselatint.
A tejszínből kemény habot verünk és összeforgatjuk a kihűlt krémmel.
A krémet rákanalazzuk a mákos kalácsos piskótára és hűtőbe tesszük 1 órára.
HABCSÓK
A tojásfehérjéből kemény habot verünk úgy, hogy közben fokozatosan hozzáadagoljuk a porcukrot.
Habzsákba töltjük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe különböző méretű habcsókokat nyomunk. 10 percre 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd 100 fokon további 20-25 percig szárítjuk.
TÁLALÁS
A tortáról óvatosan levesszük a tortaformát, majd egész mákkal és a habcsókokkal díszítjük.
GASZTROTIPP
A tortát kalács helyett kifliből is szuperül el lehet készíteni.